Jona Cortenraad is 16 jaar en heeft een handicap; spasticiteit. Benieuwd waar Jona allemaal tegen aan loopt, of liever gezegd, rolt?
Eens in de zoveel tijd neemt hij je mee op een patient journey, soms van iemand anders en soms van hemzelf.
Vragen over mijn toekomst steken nu bij mij als zestienjarige – ik moet het toch zeggen – ‘gehandicapte’ jongen steeds vaker de kop op. Ik stel ze dan ook regelmatig. Vragen die vooral mijn lijf aan gaan, mijn kunnen: mijn zelfstandigheid. Kan ik mezelf later wel redden met het koken van eten bijvoorbeeld? Hoe reis ik naar een werkplek heen en weer? Meer van dat soort dingen. Ik red me bij het zoeken naar antwoorden aardig op internet, daar is zoveel informatie te vinden. Maar hoe moet dat nou als je een verstandelijke beperking hebt en je compleet de weg kwijtraakt in de (online) wereld?
In zo’n geval is er de VraagApp. Bedoeld voor mensen met een licht verstandelijke beperking, ouderen, zwakbegaafden en laaggeletterden; mensen die de samenleving ingewikkeld vinden en niet wegwijs worden uit wat internet te bieden heeft.
De app biedt antwoord op allerlei vragen die kunnen spelen bij zelfstandig wonende mensen met een beperking. Als vragensteller kun je alledaagse, praktische vragen stellen aan een grote groep vrijwilligers. Vragen betreffende de onderwerpen Koken, Brieven, Huishouden, Computer & telefoon en Regels & wetten, maar ook overige vragen over bijvoorbeeld werk en geld kunnen gesteld worden. Iedere vraag verschijnt op de schermen van vijf willekeurige vrijwilligers. Zij konden het installeren van de app aangeven op welke categorie vragen ze antwoord willen geven. Degene die de vraag als eerste accepteert, is verplicht direct te antwoorden. Als geen van de vijf vrijwilligers tijd of zin heeft, wordt de vraag na drie minuten doorgestuurd naar een volgende groep vrijwilligers. Enzovoort, enzovoort. En dat maakt dat vragenstellers doorgaans binnen een half uur antwoord hebben.
Voor en door de gebruikers
‘De VraagApp zorgt ervoor dat de ambulante begeleiders van gehandicapten die op zichzelf wonen of gaan wonen, weer de dingen kunnen doen die ze horen te doen. Ze krijgen dan geen vragen meer als: hoe lang moet je aardappelen koken?’, zo zegt Niels Mittertreiner (24). Hij is al een aantal jaren werkzaam bij de LFB (Landelijk Federatie Belangenverenigingen Onderling Sterk). Een vereniging voor en door mensen met een beperking, die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van de VraagApp.
Vlak na de maak ervan is er een groep medewerkers van de LFB aangewezen om de app te beoordelen en er vervolgens voorlichting over te geven. Niels behoort tot die groep. Hij is moeilijk lerend en weet daarbij als geen ander hoe het is om de overstap te maken naar (semi-)zelfstandig wonen. ‘Van het begin af aan houd ik me al met de VraagApp bezig. Ik ben betrokken geweest bij hoe de app eruit moest komen te zien, dus welk lettertype en welke plaatjes, en ik heb ‘m getest. Ik heb meegedacht over de vraag of alles goed leesbaar was, en of de informatie op inhoudelijk gebied duidelijk was. En nu ga ik langs bij zorgaanbieders om de app te promoten. Ik leg dan uit hoe de app werkt en voor wie de VraagApp bedoeld is. Ook vertel ik meer over het soort vragen die je in de app kunt stellen.’
Hoe ontstond VraagApp?
Frank Schalken – pionier op het gebied van e-health in Nederland – is één van de oprichters van de VraagApp. ‘Het idee voor de app is ontstaan in een samenwerking met Amerpoort, een organisatie die zich inzet voor mensen met een verstandelijke beperking.’, zegt hij. ‘Daar deden we onderzoek naar een manier waarop technologie de zelfstandigheid kan vergroten van mensen die moeizamer in de samenleving functioneren.’
Frank vervolgt: ‘Het is algemeen bekend dat deze doelgroep vaak problemen heeft met dingen als het openbaar vervoer, moeilijke brieven et cetera. De kans bestaat dat je dan situaties gaat vermijden, terwijl dat helemaal niet nodig is.’
Gouden regels voor vrijwilligers
‘Het inzetten van vrijwilligers die je vragen beantwoorden in de app zou een win-winsituatie geven, zo dachten de medebedenkers van Amerpoort en ik. Vragenstellers blij omdat ze snel antwoord hebben op hun vragen, vrijwilligers blij omdat ze iemand hebben geholpen en daarbij: omdat ze hun werk hebben kunnen verrichten waar en wanneer het ze uitkwam.’
‘Er zijn overigens een aantal gouden regels afgesproken met de vrijwilligers.’, legt Frank uit. ‘Zo mogen ze onder andere niet op medische vragen reageren, betekent een gesproken vraag een gesproken antwoord terug, dienen ze geen beeldspraak te gebruiken en kunnen ze alleen naar een website of kookverpakking verwijzen als ze zeker weten dat de vragensteller de informatie daarvan begrijpt. De gesprekken worden twee keer per dag gecontroleerd. Het is een enkele keer voorgekomen dat we een vrijwilliger moesten herinneren aan een gouden regel, maar zware overtredingen… nee, die zijn er tot nu toe nog niet geweest.’, aldus Frank.
Beste app voor iedereen
Niels: ‘Ik vind de app goed, heel goed initiatief. Ik zou ‘m een 9 geven,’
En niet alleen Niels geeft deze e-health oplossing een zeer goed cijfer. De VraagApp sleepte diverse prijzen in de wacht: een Dutch Interactive Award, ‘Beste app voor iedereen’, Omarmprijs Amsterdam, een World Summit Award, de Nederlandse Privacy Award en vorig jaar bemachtigde het een plek in de MKB Inovatie Top 100.
Vrijwilliger kun je altijd worden: je kunt je zowel zelf aanbieden in de app, maar je kunt ook uitgenodigd worden door vragenstellers of vrijwilligers die reeds bekend zijn met de VraagApp.
Indien je vragensteller wil worden, geef je dat bij het installeren van de app aan. Na een kosteloze proefperiode van een maand kun je een abonnement nemen voor slechts €12,- per jaar. Via steeds meer organisaties is het mogelijk om een gratis abonnement krijgen. De app kun je downloaden in de Google Play Store of App Store.
Meer weten?
Voor vrijwilligers, kijk op: https://vraagapp.nl/vrijwilligers/
Voor vragenstellers, kijk op: https://vraagapp.nl/vragenstellers/
Patient Journey Lab
info@patientjourneylab.com
0650694546
Wil je de interactie met patiënten verbeteren?