Skip to the content

Blog

Hier delen wij onze kennis over het verbeteren van de patiëntervaring, ook bloggen we over ervaringen van patiënten.

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Je lichaam valt daarbij de zenuwomhulsels aan. MS wordt ook wel ‘de ziekte met duizend gezichten’ genoemd. Bij iedereen kan het zich namelijk anders openbaren. Niels van Buren vertelt over zijn ervaring als MS-patiënt, ondernemerschap en hoe hij zich inzet voor MS-onderzoek.  

Veel Nederlanders zijn mantelzorger, het gaat om maar liefst 5 miljoen mensen (SCP, 2020).  De druk op mantelzorgers is de afgelopen jaren flink toegenomen en het zorgsysteem is complexer geworden. Ze raken verdwaald in een doolhof van wet- en regelgevingen en krijgen te maken met veel verschillende organisaties. Om mantelzorgers te helpen in hun zoektocht naar optimale zorg en ondersteuning en hen te begeleiden door het complexe zorgsysteem is er de mantelzorgmakelaar.   

Mensen met verschillende achtergronden in de zorg samenbrengen en van elkaar laten leren. Dat kan met het patient journey kaartspel. Door een (fictieve) patient journey uit te werken en gezamenlijk na te denken over mogelijke obstakels die een patiënt tegenkomt, wordt innovatief denken gestimuleerd. Daardoor worden nieuwe oplossingen gevonden.

Het belangrijkste doel van het in kaart brengen van een patient journey is dat de medewerkers van de organisaties waar de patiënt contact mee heeft zich inleven in deze persoon. Je wilt bereiken dat ze zich in het perspectief verplaatsen van de betreffende patiëntgroep. Om dit te bereiken ga je op onderzoek uit.  

De vragenlijsten die de patiëntervaring meten, bevatten meestal alleen gesloten vragen. Daardoor ontbreken nuance en context. En die zijn cruciaal voor verbetering. Het doorlezen en analyseren van de antwoorden op open vragen kost veel tijd. De oplossing: Artificial Intelligence (AI) gebruiken voor het analyseren.

Als je de ervaring van patiënten wilt verbeteren, is het in kaart brengen van een patient journey een belangrijke eerste stap. Maar waar moet je beginnen en waar moet je precies op letten? Om dit nóg gemakkelijker te maken, introduceren we de Patient Journey template!

De gemeente Leiden werkt aan een dementie vriendelijke stad, een project waarin Patient Journey Lab meewerkt. Samen met Leiden en Transmuralis hebben we twee persona’s gecreëerd om de patient journey in kaart te brengen voor mantelzorgers in Leiden. Het doel van dit traject was het vinden van kansen om de communicatie naar de inwoners te verbeteren. Op de dag van de mantelzorg zetten we daarom de mantelzorger Paula centraal. Een van de persona’s die we voor dit project ontwikkeld hebben.

In het eerste kwartaal van 2021 ontwikkelde we het Patient Journey Lab kaartspel in samenwerking met UXpressia. Met de kaarten zijn al tientallen zorgmedewerkers aan de slag gegaan om de ervaring van patiënten te verbeteren. Om dit proces nog meer te ondersteunen hebben we een e-book samengesteld. Deze staat vol met nóg meer tips en advies. 

Simone is 14 en heeft een tijdje geleden de diagnose van spontane chronische urticaria (SCU) heeft gekregen. Urticaria is de medische naam voor netelroos of galbulten. Het is een huidaandoening, die zich in korte tijd ontwikkelt en vaak heftig jeukt. De diagnose is gesteld na een onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis waarin een expertisecentrum is.

In het begin van deze eeuw vond er in Noorwegen een verandering plaats in de zorg. Terwijl ziekenhuizen eerst onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten vielen, verschoof het eigendom naar de centrale overheid. Deze verandering in eigendom beïnvloedde de organisatie van de zorg in deze ziekenhuizen. Helse Fonna Hospital stond voor de uitdaging om, wat eerst verschillende ziekenhuizen waren, om te vormen tot één organisatie. In de psychiatrische klinieken werd Open Space Technology ingezet om  deze transformatie te ondersteunen. 

Wil je de digitale interactie met patiënten verbeteren?