Skip to the content

Blog

Hier delen wij onze kennis over het verbeteren van de patiëntervaring, ook bloggen we over ervaringen van patiënten.

Hybride zorg krijgt veel aandacht in het Integraal Zorg Akkoord (IZA). Het biedt natuurlijk ook veel kansen om de zorg te verbeteren. De combinatie van het bieden van zorg op locatie en op afstand zorgt voor meer flexibiliteit en toegang tot zorg. Het heeft voordelen voor patiënten in afgelegen gebieden, of met mobiliteitsproblemen. Ook zijn er meer kansen om patiënten actief t ...

Het Anthoni van Leeuwenhoek ziekenhuis biedt patiënten nog betere service door middel van een chatbot. Met deze digitale assistent kunnen patiënten het ziekenhuis altijd bereiken. Annemarie Kapteijns, adviseur marketing en relatiebeheer vertelt meer over de ontwikkeling van deze digitale assistent. 

Innovatie voor het ziekenhuis waar alle medewerkers aan kunnen bijdragen? Dit is precies wat Spaarne Labs is, een initiatief om het Spaarne gasthuis van binnenuit te vernieuwen. Door innovatie de ruimte te geven helpt Spaarne Labs een toekomstbestendig ziekenhuis te creëren dat meebeweegt met de veranderende wereld. Wij (Maarten Jurriaanse en Ilonka Coenraad) waren op bezoek bij Mindy Asamoah, collega Design Thinker en ‘experimenten leider’ in Hoofddorp bij het Spaarneziekenhuis.

Dicky werkt gemiddeld 1 avond in de week als kookvrijwilliger bij Hospice en logeerhuis Xenia. In deze blogpost verteld ze onder andere over haar eerste dag als kookvrijwilliger en over haar ervaring toen ze samen met Xenia gast en A.L.S patiënt Frank een biertje ging drinken in de stad.

Multiple Sclerose (MS) is een chronische aandoening aan het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg). Je lichaam valt daarbij de zenuwomhulsels aan. MS wordt ook wel ‘de ziekte met duizend gezichten’ genoemd. Bij iedereen kan het zich namelijk anders openbaren. Niels van Buren vertelt over zijn ervaring als MS-patiënt, ondernemerschap en hoe hij zich inzet voor MS-onderzoek.  

Veel Nederlanders zijn mantelzorger, het gaat om maar liefst 5 miljoen mensen (SCP, 2020).  De druk op mantelzorgers is de afgelopen jaren flink toegenomen en het zorgsysteem is complexer geworden. Ze raken verdwaald in een doolhof van wet- en regelgevingen en krijgen te maken met veel verschillende organisaties. Om mantelzorgers te helpen in hun zoektocht naar optimale zorg en ondersteuning en hen te begeleiden door het complexe zorgsysteem is er de mantelzorgmakelaar.   

Mensen met verschillende achtergronden in de zorg samenbrengen en van elkaar laten leren. Dat kan met het patient journey kaartspel. Door een (fictieve) patient journey uit te werken en gezamenlijk na te denken over mogelijke obstakels die een patiënt tegenkomt, wordt innovatief denken gestimuleerd. Daardoor worden nieuwe oplossingen gevonden.

Het belangrijkste doel van het in kaart brengen van een patient journey is dat de medewerkers van de organisaties waar de patiënt contact mee heeft zich inleven in deze persoon. Je wilt bereiken dat ze zich in het perspectief verplaatsen van de betreffende patiëntgroep. Om dit te bereiken ga je op onderzoek uit.  

De vragenlijsten die de patiëntervaring meten, bevatten meestal alleen gesloten vragen. Daardoor ontbreken nuance en context. En die zijn cruciaal voor verbetering. Het doorlezen en analyseren van de antwoorden op open vragen kost veel tijd. De oplossing: Artificial Intelligence (AI) gebruiken voor het analyseren.

Als je de ervaring van patiënten wilt verbeteren, is het in kaart brengen van een patient journey een belangrijke eerste stap. Maar waar moet je beginnen en waar moet je precies op letten? Om dit nóg gemakkelijker te maken, introduceren we de Patient Journey template!

Wil je de interactie met patiënten verbeteren?